home     Je woning verkopen aan vrienden of familie (zonder jezelf te kort te doen)

Je woning verkopen aan vrienden of familie (zonder jezelf te kort te doen)

Plaats een reactie

15 oktober 2020 door Mark Teeuwissen

Het verkopen van een huis kan best spannend zijn. Je hebt te maken met kijkers die je niet echt kent. Je niet weet hoe ze gaan reageren op jouw tegenvoorstel tijdens een onderhandeling of hoe open en eerlijk ze tegen je zijn over hun financiële mogelijkheden.

….als dan opeens blijkt dat een goede vriend, je nichtje of een van je ooms op zoek is naar een woning en jouw huis heeft hun interesse gewekt, dan lijkt dit een ideale oplossing om je woning ook snel verkocht te krijgen. En aan een mogelijk vertrouwde partij.

Voordelen verkopen aan vrienden en familie

Het is een stuk eenvoudiger met iemand te praten die je al goed kent en bovendien zou je een deel van de kosten voor de verkoop kunnen uitsparen omdat je in eigen kring al snel de koper gevonden hebt en je niet op zoek hoeft naar die ene, nu nog onbekende, koper.

Slimme tips voor verkopen aan bekenden

Naast de vanzelfsprekende voordelen kunnen er ook problemen op de loer liggen als je besluit in zee te gaan met iemand die dicht bij je staat. Je zal extra je best moeten doen om jullie relatie in stand te houden.

I.    De beste prijs voor alle partijen

Wellicht voel je de neiging om de andere partij, die toch wat dichter bij je staat, extra tegemoet te komen in een onderhandeling. Of er wordt zachte druk op je uitgeoefend vanuit je familie of je vrienden in de trant  van: “kan je niet genoegen nemen met wat minder, het is tenslotte voor…”. 

Als je dan achteraf het gevoel hebt, dat je tijdens de onderhandeling teveel hebt weggegeven omdat jij je niet zakelijk genoeg kon opstellen, dan houd je er een nare nasmaak aan over.

Als je zeker wil zijn dat jij niet te weinig voor je huis krijgt en jouw koper ook betaald wat de woning reëel waard is, dan kan je er voor kiezen om een onafhankelijke taxateur de waarde ervan te laten vaststellen. Beide partijen kunnen ook allebei een eigen taxateur aanwijzen die samen tot een bindende waarde of verkoopprijs moeten komen. Naar aanleiding van dit waarde advies kunnen jullie beide besluiten om wel of niet met de transactie door te gaan.
Op deze manier houd je jullie relatie zakelijk en zuiver en krijg je nooit scheve gezichten of geroddel in jullie familie of vriendengroep.

II.     Waak voor financieel goedgelovigheid

Omdat je iemand kent of denkt goed te kennen, zou je blind kunnen zijn voor hun werkelijke financiële situatie. Bijvoorbeeld als deze een beroep doet op je geduld omdat zijn hypotheek aanvraag nog niet rond is gekomen. Je zou misschien geneigd zijn te gaan denken ”ach…het komt wel goed of de morele verplichting voelen deze bekende koper extra tijd te geven.

Maar pas op dat je niet in zee gaat met een financieel onzekere partij. Ook al is het een bekende van je. Het kan namelijk betekenen dat als de verkoop uiteindelijk niet doorgaat, je alsnog een andere koper moet gaan vinden. En daarmee kostbare tijd, je beste marketingperiode en de kans op een een betere koper verspeeld hebt.

Bekijk jouw vriend of familielid zoals je ook een onbekende koper zou bekijken. Om teleurstelling te voorkomen zou je kunnen vragen of de bekende koper eerst een afspraak maakt met de bank of een hypotheekadviseur voordat ze een officieel bod op jouw huis doen.

III.    Omgaan met toekomstige problemen

Denken dat een vriend of familielid al genoeg tijd als bezoeker in jouw woning heeft doorgebracht en daardoor ook volledig op de hoogte is van de conditie ervan kan leiden tot misverstanden. 

Wees ook zakelijk en duidelijk over de technische staat van de woning. Maak een gebreken-lijst waarbij je alle jouw kenbare onvolkomenheden opsomt. Laat de bekende koper ook altijd een bouwkundige keuring uitvoeren dan weet hij exact wat hij van jou koopt.

Met alle relevante informatie over je woning, inclusief de plus- en minpunten kan de koper zich nooit bedrogen voelen en heb je ook schade aan jullie relatie voorkomen.

 

Verkopen aan familie en bekenden kan goed gaan zolang je, naast de menselijke en persoonlijke kant, ook het zakelijke aspect van de transactie niet vergeet. Op deze manier snijdt het mes altijd aan twee kanten en kan je een vriend, kennis of familielid een voordeel gunnen, zonder dat jij jezelf te kort doet.

Nadenkertje

Verkopen aan familie en bekenden kan goed gaan zolang je, naast de menselijke en persoonlijke kant, ook het zakelijke aspect van de transactie niet vergeet.

Deel Deel

Plaats reactieJe reactie wordt beoordeeld vóór plaatsing
Je e-mailadres wordt niet zichtbaar gemaakt

Plaats reactie

Je woning verkopen aan vrienden of familie (zonder jezelf te kort te doen)

Verkoopstrategie 4: Handelen uit kracht

Kinderwoning bouwpakketen van Ikea

Gelukkiger voelen in je buurtje door ....botanisch krijten.

Welk “verhaal” vertellen foto’s over jouw te koop staande woning

7 manieren om je in jouw huis gelukkiger te voelen, die je geen cent kosten.

De grote stad maakt niet (altijd) gelukkiger, wat dan wel?

Videokanaal Gelukkig Wonen

Vraag je kijkers om bij een bezichtiging hun schoenen uit te doen?

Voor- en nadelen van zelf kijkers ontvangen tijdens de openhuizendag

De diepere woonwensen van de gemiddelde koper

Waarom je huis in de winter in de verkoop zetten eigenlijk best wel slim is

Wie beschermt onzorgvuldige en ongedurige huizenkopers?

Extra geld verdienen met een verkoopbord in je tuin

Heeft Funda nog wel toekomst?

Voorbereiding voor een succesvolle NVM Open Huizen Dag